Batony Flapjack

Flapjack to brytyjski batonik z płatków owsianych, tradycyjna i słodka przekąska w UK. Idealnie wilgotne batoniki są robione na bazie płatków owsianych, masła i cukru ale można dowolnie urozmaicać przepis o dodatki typu orzechy, nasiona słonecznika czy dyni, żurawinę itp. Polecam z pyszną kawą lub herbatką.
To co zabieramy się do pracy?:)

flapjack

Składniki:

  • 125g brązowego cukru
  • 175g masła
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 175g płatków owsianych
  • dodatki według uznania; ziarna słonecznika, pestki dyni, żurawina, suszone owoce
W garnku rozpuść masło i wrzuć płatki owsiane. Nie gotuj!
Mieszaj aż płatki wchłoną całe masło.
Dodaj miód lub syrop klonowy, ulubione dodatki i wymieszaj. 
Ja dodałam ziarna słonecznika.
Gotową masę wyłóż na blachę wysmarowaną masłem i mocno ubij, żeby się nie rozpadły podczas krojenia.
Batony powinny mieć około 3cm grubości.
Piecz 25-30 minut w temperaturze 160 st.

Odstaw do wystygnięcia a potem pokrój na podłużne batony.

Smacznego!

  • Kliknięć: 78
Podziel się!

Cześć, witaj na moim blogu!

Na początku 2019 roku stuknęła mi magiczna trzydziestka, w związku z tym naszła mnie refleksja na temat przemijającego czasu i poczułam dużą potrzebę zmiany. Postanowiłam zbuntować się wobec swojego dotychczasowego życia i przestać postępować według społecznie ustalonych schematów. Zacząć żyć na własnych zasadach.

Jednym z powodów założenia bloga jest poczucie radości i spełnienia, które towarzyszy mi podczas pisania, inspirowania i czerpania inspiracji od innych.

Lubię doradzać i motywować ludzi. Uważam, że najlepszą motywacją i kierunkowskazem do sukcesu jest podjęcie małych kroków i systematyczne działanie. Jeśli znajdziesz tutaj dla siebie chociaż odrobinę motywacji i inspiracji lub wpadniesz po prostu poczytać ciekawe artykuły - będę przeszczęśliwa.

Miło mi Cię gościć!
Buntowniczka


© 2019 Buntowniczka
Wszelkie prawa zastrzeżone
by ZU

dołącz do mojej społeczności